Certificarea întreprinderilor de deservire la sol se realizează în conformitate cu e„Regulamentul privind procedurile administrative referitoare la întreprinderile de deservire la sol”, aprobat prin HG Republicii Moldova nr. 623/2023. Regulament stabileste normele care reglementează activitățile de handling la sol a pasagerilor, aeronavelor, mărfurilor și poștei în aeroporturile situate pe teritoriul Republicii Moldova, în scopul asigurării unui nivel necesar de siguranţă a zborurilor al securităţii aeronautice.
Categoriile de activităţi din domeniul aeroportuar.
Servicii de deservire la sol – servicii necesare pentru aterizarea şi decolarea aeronavelor pe/de pe aerodrom/aeroport/heliport şi/sau pentru deservirea transporturilor aeriene. Deservirea la sol include următoarele servicii:
Reprezentare şi acomodare - servicii de reprezentare şi acordare a facilităților pentru amplasarea ghișeului operatorului aerian;
Control încărcătură şi comunicaţii - administrarea încărcăturii aeronavei, expedierea mesajelor ce țin de aeronave și serviciile de utilizare a sistemului de control al expedierilor operatorului aerian;
Handling dispozitive-bloc pentru încărcătură - administrarea utilizării containerelor de tip stabilit ale operatorului aerian;
Handling pasageri şi bagaje - organizarea procesului de deservire a pasagerilor şi a bagajelor la sol;
Handling marfă şi poştă - prelucrarea mărfii și a poştei care este expediată/primită cu zborurile executate de către operatorul aerian;
Handling aeronave pe platformă - furnizarea serviciilor pe platforma aerodromului operatorului aerian;
Servicii la aeronavă - alimentarea cu energie electrică, pornirea aeronavei, alimentarea cu apă potabilă, vidanjarea/alimentarea cu apă menajeră a toaletelor aeronavei, asigurarea cu aer rece/cald a cabinei aeronavei, dejivrarea/antijivrarea aeronavei, echiparea cabinei, curăţarea interioară şi exterioară a aeronavei;
Handling combustibil - servicii de asigurare a aeronavelor cu combustibil;
Transport la sol - furnizarea serviciilor de asigurare cu transport la sol a operatorului aerian;
Servicii de catering - asigurarea pasagerilor şi echipajului cu produse alimentare şi băuturi pentru zborurile operatorului aerian.