Start competiției baloanelor cu gaz Gordon Bennett 2021, Polonia

21.08.21
 Start competiției baloanelor cu gaz Gordon Bennett 2021, Polonia
Astazi, 21 august, în jurul orei 22.00, pe aerodromul orasului Torun, care aparține aeroclubului Pomerania din Republica Polonia a fost dat startul competitiei baloanelor cu gaz Gordon Bennett 2021.
Aceasta competitie este un eveniment international prestigios in lumea Aerostaticii, istoria careia a inceput în anul 1906.
Competitia se desfășoara în fiecare an, învingător considerandu-se balonul care a parcurs cea mai lunga distanță, calculată în linie dreaptă care uneste locul lansarii balonului cu locul aterizării acestuia. Conform regulilor si tradițiilor, echipa câștigătoare va organiza evenimentul în țara sa 2 ani mai târziu. Astfel, reprezentanții Republicii Polonia au cîștigat competiția în 2019 și au obținut deptul de a o organiza o in 2021. La competiția Gordon Bennett 2021 participa 15 baloane cu echipaje, care vor reprezenta: Austria, Franța, Germania, Polonia, Elveția și Statele Unite ale Americii.
Autonomia de zbor a balonului cu gaz poate depăși 70 de ore, iar altitudinea de zbor a acestora este, în general, deasupra stratului de inversiune. De obicei, zborurile se execută sub nivelul de zbor FL150, iar piloții preferă totuși să zboare cât mai jos, pentru a menține la maximum autonomia de zbor.
Avînd în vedere că baloanele nu au voie să facă aterizări intermediare în timpul cursei , precum și faptul că capacitățile lor de manevrare sunt puternic limitate, cu posibilitatea sporită de aterizare în afara aerodromurilor, o coordonare prealabilă a tuturor momentelor legate de condițiile și permisiunele de survolare a spațiilor aeriene a diferitor state, precum și o cooperare bine organizată cu serviciile de trafic aerian sunt considerate esențiale și absolut necesare pentru o desfășurare sigura a competiției.
La solicitarea organizatorilor competiției, în Republica Moldova, aceste coordonări între Autoritatea Aeronautică Civilă, Î.S. MOLDATSA, CFA al Marelui Stat Major al Armatei Naționale, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră și Serviciul Vamal au fost inițiate în luna Iunie, prin strânsă coordonare a specialiștilor din cadrul Direcției Navigație Aeriană și a Serviciului Aviație Ușoară și Ultrausoară.
Desfăsurarea în timp real a competiției poate fi vizualizată, accesînd link- ul: https://live.gordonbennett.aero