10-13 Martie 2015, Chișinău –Seminar internațional SAFA “Evaluarea siguranței aeronavelor străine ”

În perioada 10-13 Martie 2015, Republica Moldova a fost gazda unui seminar internațional în domeniul aviației civile cu tema “Evaluarea siguranței aeronavelor străine (SAFA)”.

Seminarul a fost organizat de EASA/SENASA cu suportul Autorității Aeronautice Civile din Republica Moldova, compania aeriană națională Air Moldova și Comitetul Interstatal pentru Aviație și s-a desfășurat în cadrul proiectului RER ICAO / IAC / 01/901 “Dezvoltarea securității operaționale și menținerea navigabilității” .

Pe parcursul a patru zile, la eveniment au participat peste 40 de reprezentanți ai companiilor aeriene și administrațiile de aviație din Georgia, Spania, Republica Moldova, Polonia, Federația Rusă, Tadjikistan, Ucraina și Franța.

Obiectivul general al cursului, a fost de a familiariza participanții cu reglementările privind Programul SAFA al Uniunii Europene și Organizația Aviației Civile Internaționale (OACI). Seminarul a fost structurat din două părți: teorie și practică. Astfel, în ultimele două zile ale cursului, trainerii s-au axat pe procedura de inspecție la sol a unei aeronave oferită de Air Moldova. Toate elementele au fost explicate în detaliu, astfel încât participanții au putut obține o imagine clară a ceea ce reprezintă Programul SAFA, importanța acestor inspecții și instrumentele pe care Autoritățile le au la dispoziție pentru aplicarea cerințelor înalte de supraveghere a companiilor aeriene.Totodată au fost abordate subiecte ce țin de aspectele tehnice ale SAFA, echipajului de cabină, compartimentul pentru pasageri, statutul aeronavei, compartimentul de marfă ș.a

Notă! Evaluarea siguranței aeronavelor străine (SAFA) - Inspecțiile sunt parte a unui program european comunitar de siguranță și sunt obligatorii în toate statele membre ale UE și în toate statele cu care EASA a semnat acorduri privind Aranjamentul de lucru SAFA. În total 42 de state, printre care și Republica Moldova este parte a acestui program.

16.03.2015 07:42