Chișinău, 27 octombrie 2020 – Proces contravențional pentru utilizarea neautorizată a aeronavei fără pilot

La data de 1 Octombrie 2020 pe o rețea de socializare a apărut informația privind un spot publicitar, unele secvențe ale căruia, aparent au fost captate prin intermediul unei aeronave fără pilot, în zona intravilan Chișinău și zona CTR Chișinău –spațiu aerian controlat, Clasa C. Survolarea acestor zone cu aeronave fără pilot, fără o permisiune scrisă, emisă de Autoritatea Aeronautică Civilă este interzisă.

La data de 2 Octombrie 2020, AAC s-a autosesizat pe marginea acestui caz, prin urmare a fost pornit un proces contravențional.

Persoana responsabilă de executarea zborurilor neautorizate a fost identificată și a fost dispusă să coopereze cu inspectorii Autorității Aeronautice Civile. Astfel la data de 13 Octombrie 2020, a fost încheiat un Proces verbal cu privire la contravenție și aplicată amenda corespunzătoare.

Reamintim că utilizarea aeronavelor fără pilot în spații neautorizate este interzisă. Persoanele care dețin drone ce întrunesc condițiile stabilite de AAC (vezi codițiile aici:http://www.caa.md/rom/la_rpas_guide//) se pot adresa în continuare Direcției Aviația Ușoară din cadrul Autorității Aeronautice Civile, pentru a obține permisiunile necesare.

27.10.2020 11:45