Chișinău, 19 septembrie 2019 - Ziua Lucrătorului Aviației Civile marchează 75 ani!

Aviația Civilă a Republicii Moldova a făcut incursiuni în istorie de-a lungul timpului.

Încă din 1926 avioane de producție franceză, olandeză și românească au aterizat pe aerodromul Bulgărica-Ialoveni, ani la rând, ducând și aducând pasageri, ziare și corespondență.

În 1944, la 1 septembrie ARN al URSS a decis să înființeze în RSS Moldovenească sediul Aviației Civile. Rezoluția a fost lansată la numai o săptămână după eliberarea malului drept al Moldovei de sub ocupația nazistă. Comunicațiile terestre nu erau adecvate pentru utilizare, iar gestionarea eficientă a Republicii Moldova putea fi organizată numai cu ajutorul aviației.

Primul comandant al detașamentului aerian din Moldova, Ivan Alexeevici Kovaleov și comandantul de echipă A.P.Postupaev, au adunat efectivul și au cerut ca pentru noua unitate să fie oferite două aeronave LI-2 și cincisprezece mașini Po-2. Aceste echipaje au ajuns la Chișinău la 19 septembrie 1944, iar această dată este considerată fondarea Aviației Civile în Republica Moldova.

Astăzi, Industria aviatică a Republicii Moldova marchează 75 de ani!

Dezvoltarea ascendentă a acestui sector a contribuit esențial la plasarea transportului aerian pe primul loc, după siguranță, rapiditate, număr de pasageri. Pe parcursul anilor, aviaţia civilă a deschis noi pieţe, noi posibilităţi pentru afaceri, turism şi contacte interumane. În același timp, mai mult de o treime din mărfurile tranzacţionate internaţional se transportă aerian.

Republica Moldova este printre statele care, an de an, valorifică tot mai mult potențialul aviaţiei, acesta fiind unul dintre domeniile care se află într-o continuă evoluţie şi care denotă trenduri pozitive de dezvoltare.

Misiunea Autorităţii Aeronautice Civile este de a îmbunătăţi continuu și de a promova siguranţa aviaţiei prin reglementarea eficientă şi prin încurajarea aplicării unor standarde înalte de siguranță. Obiectivul nostru este ca profesionalismul şi devotamentul să predomine în continuare, să contribuie la dezvoltarea tradiţiilor aviaţiei civile, astfel încât sectorul să prospere, iar cetățenii să beneficieze de cele mai bune servicii!

Felicitari tuturor colegilor din industrie, care își aduc contribuția, zi de zi, pilotând în aer, sau coordonând de la sol, misiunile. Vă dorim ani mulți și cer senin!

19.09.2019 14:35