Chișinău, 24 august 2019 - Reacția oficială AAC referitor la sesizarea controlorului de trafic aerian MoldATSA

Cu referire la informațiile apărute în presă, privind cazul sesizat de un controlor de trafic aerian MoldATSA, în care un avion al companiei Air Moldova cu 140 pasageri la bord ar fi fost aproape de o coliziune în aer cu un alt avion de mici dimensiuni,
AAC comunică urmatoarele:
Prin intermediul sistemului de raportare voluntară instituit pe site'ul caa.md am fost informați despre acest incident in luna iunie. La 27 iunie, Autoritatea Aeronautică Civilă a cerut examinarea acestuia de către MoldATSA cu solicitarea de a ne informa despre cauzele producerii incidentului.
Ulterior MoldATSA a prezentat Raportul de investigație și Planul de măsuri corective.
La 23 august, pe o rețea de socializare a fost publicată o sesizare pe acest caz. Astfel, Directorul adjunct interimar al AAC, Vladimir Gorea, a avut o întrevedere cu autorul sesizării, Eugen Sajin, controlor de trafic aerian MoldATSA, care a prezentat Autorității Raportul independent realizat de câțiva specialiști din ramură (controlori trafic aerian, piloți).

Autoritatea Aeronautică Civilă urmează să examineze Raportul independent în corelare cu Raportul de investigație prezentat anterior de MoldATSA, iar ulterior să se expună. Totodată, în cadrul inspecțiilor, AAC va verifica inclusiv realizarea și respectarea Planului de măsuri corective propuse de MoldATSA la solicitarea AAC.

24.08.2019 12:53