Chișinău, 7 iunie 2019 – Companiei aeriene ucrainene YanAir Airlines LTD i-a fost suspendat certificatul de operator aerian

Compania aeriană YanAir a ramas fără certificat de operator aerian. Acesta a fost suspendat din 7 iunie de Administrațía de Stat a Aviaíe Civile din Ucraina. Amintim că anterior, o aeronavă a companiei YanAir de tip Boeing 737-400, număr de înmatriculare UR-COX, fiind contractată de operatorul național „Air Moldova” (în baza contractului wet-lease din decembrie 2018), a fost implicată, pe 19 aprilie 2019, într-un eveniment aeronautic în spațiul aerian al țării noastre.

Urmare acestui caz, Autoritatea Aeronautică Civilă din Republica Moldova a demarat o anchetă, iar pe 26 aprilie 2019 a sesizat Autoritatea competentă din Ucraina și a transmis în adresa acesteia informațiile acumulate pentru investigarea circumstanțelor producerii evenimentului.

La 3 iunie curent, AAC a fost informată de către Administrația de Stat a Aviației Civile din Ucraina despre inițierea investigației.

În baza rezultatelor inspecției realizată de către Autoritatea competentă din Ucraina, au fost depistate mai multe încălcări care afectează siguranța zborurilor. În rezultat, certificatul de operator aerian al companiei YanAir a fost suspendat și interzise efectuarea zborurilor până la înlăturarea tuturor neconformităților.

Autoritatea Aeronautică Civilă din Republica Moldova reiterează că prioritatea activității sale este direcționată spre menținerea unui nivel înalt de siguranță a zborurilor și securității aeronautice în domeniul aviației civile.

07.06.2019 12:39