Reprezentanții AAC al Republicii Moldova participă la lucrările Summit-ului privind securitatea cibernetică în aviația civilă - Europa, Orientul Mijlociu și Africa

București, 8 mai 2018. Necesitatea elaborării unui cadru legal adecvat progresului tehnologic actual, al reglementărilor și standardelor specifice aviației civile, în așa fel încât domeniul cibernetic să fie integrat în strategia de securitate și siguranță în aviație, a reprezentat unul dintre subiectele abordate în cadrul Summit-ului privind securitatea cibernetică în aviația civilă - Europa, Orientul Mijlociu și Africa, care are loc la București, în perioada 7-9 mai.

Tematica aleasă pentru acest Summit a reunit reprezentanți de marcă ai unor organizații internaționale, precum EASA (Agenția Europeană pentru Siguranța în Aviație, EUROCONTROL, ai Conferinței Europene de Aviație Civilă (ECAC) și ai Asociației Internaționale de Transport Aerian (IATA), reprezentanții autorităților responsabile din domeniul aviației civile din Africa, Orientul Mijlociu și Europa și specialiști în domeniul sistemelor informatice. Republica Moldova este reprezentantă la summit de către o delegație de experți, condusă de directorul Autorității Aeronautice Civile, Radu Bezniuc.

Pe agenda discuțiilor s-au regăsit subiecte legate de modalități de întărire și armonizare a sistemelor de securitate cibernetică la nivel de state, unele metode de recunoaștere a riscurilor cibernetice și modalitățile în care sunt tratate evenimentele cibernetice (identificare, clasificare, rezolvare).

Securitatea cibernetică în domeniul aviației devine una din principalele preocupări ale autorităților responsabile în asigurarea securității și siguranței în aviație. În acest context, oficialii prezenți la summit au prezentat metodele disponibile pentru evaluarea riscurilor de securitate cibernetică, modalitățile de clasificare a acestora, precum și metodele de prevenire și reacție la incidentele cibernetice.

Participanții au căzut de acord că ICAO oferă platforma ideală pentru reunirea numeroaselor inițiative globale în materie de securitate cibernetică și punerea la dispoziția statelor membre a cadrului normativ necesar pentru asigurarea securității cibernetice a aviației civile.

08.05.2018 12:26