Informația cu privire la companiile aeriene naționale contractate să opereze zboruri în spațiul aerian al Republicii Afganistan

16.08.21

UPDATE 16:35

Potrivit ultimilor informații, cei șase cetățeni moldoveni, membrii ai echipajului, sunt în siguranță, fiind cazați într-un camping împreună cu reprezentanții Programului Mondial Alimentar al ONU, de către care au fost contractați. La moment, echipajul nu are acces la elicopter.

În contextul stabilirii acțiunilor ulterioare, compania aeriană este în strânsă coordonare atât cu membrii echipajului, cărora le este asigurată hrana, cazarea și securitatea cât și cu reprezentanții ONU (World Food Programme WFP cu sediul la Roma).

În vederea actualizării informației și a deciziilor întreprinse împreună cu reprezentanții ONU, compania aeriană va informa constant Autoritatea Aeronautică Civilă și organele abilitate a Republicii Moldova.

 

Companiile aeriene care erau contractate pentru a opera în Afganistan, au fost evacuate. Actualmente doar o singură aeronava se mai afla pe teritoriul Republicii Afganistan. Printre membrii echipajului sunt și cetățeni moldoveni. Pentru a se evacua, aceasta așteaptă instrucțiunile părții contractante, care este o subdiviziune a ONU.

În cazul în care este declarată stare de alerta/ război într-o anumită regiune, Operatorii aerieni au obligativitatea de a analiza riscurile legate de operarea rutei respective. În procesul evaluării riscurilor, operatorii aerieni vor analiza restricțiile impuse de Autoritățile Aeronautice naționale din data de destinație sau recomandările emise de Organizațiile Internaționale de profil, cum ar fi ICAO sau EASA. Rezultatele evaluării acestor riscuri vor fi prezentate Autorității Aeronautice Civile din RM conform cerințelor de siguranță stabilite.