EFECTELE REDUCERII DE PERSONAL ÎN AVIAȚIA CIVILĂ

23.08.22

Airports Council International (ACI) a distribuit raportul către țările membre ACI EUROPE cu rezultatele sondajului de opinie privind personalul din domeniu și provocările operaționale (Staffing &Operational Challenges). Scopul sondajului a fost de a identifica cât de mult a fost afectată activitatea aeroporturilor datorită reducerii de personal și a altor dificultăți întâmpinate în perioada pandemică. Sondajul a fost efectuat împlicând 50 de aeroporturi din Uniunea Europeană, Spațiul Economic European, Elveția și Marea Britanie.

Rezultatele sondajului arată că insuficiența de personal, deficiențele de capacitate, grevele, au afectat cel mai mult activitatea companiilor aeriene, agenților de handling și a autorităților publice responsabile de controlul la trecerea frontierei de stat.

Peste jumătate din respondenți au declarat creșterea timpului de așteptare a pasagerilor la controlul de securitate, înregistrând valori peste indicatorii-cheie de performanță stabiliți/valorile de referință.

Urmare reducerii a numărul de angajați în timpul pandemiei de Covid-19, și a înregistrării timpilor mari de așteptare atât a pasagerilor, cât și a operatorilor aerieni, companiile din domeniul aviației sunt într-un proces activ de recrutare a personalului de securitate și a personalului de handling. Astfel, 72,1% dintre aeroporturi participante la sondaj se așteaptă la suplinirea personalului de securitate și a personalului de handling până la sfârșitul lunii august curent.

Totodată, 94,1% din respondenți au presupus că dificultățile legate de resursele umane și capacitate vor continua până în lunile septembrie-octombrie, ceilalți respondenți au presupus că dificultățile vor fi diminuate în perioada de iarnă, odată cu scăderea numărului de zboruri.