DREPTURILE CONSUMATORILOR. Care sunt motivele pentru care pasagerul poate solicita compensație?

04.08.21
DREPTURILE CONSUMATORILOR. Care sunt motivele pentru care pasagerul poate solicita compensație?

Industria aviației civile a fost puternic afectată la nivel mondial, iar printre repercursiunile pandemiei se atestă restricțiile de călătorie impuse de mai multe state, fapt care a dus inevitabil la scăderea dramatică a numărului de pasageri, anularea mai multor curse aeriene, rețineri, ș.a

Una dintre atribuțiile Autorității Aeronautice Civile este protecția drepturilor consumatorilor în parte ce ține de domeniul transportului aerian si activități conexe. Astfel, ne-am propus să schimbăm atitudinea companiilor aeriene faţă de pasager. Orice persoană care apelează la serviciile unei companii aeriene are calitatea de consumator, iar în Republica Moldova actele normative care reglementează protecția drepturilor consumatorilor este Codul Civil, Legea nr. 105-XV din 13.03.2003 privind protecția consumatorilor, Regulamentul privind compensarea și asistența pasagerilor în eventualitatea refuzului la îmbarcare și anulării sau întârzierii prelungite a zborurilor, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.836 din 08.11.2012.

Menţionăm, că în Republica Moldova pasagerii din transportul aerian se bucură de aceleaşi drepturi şi compensaţii ca şi cei din spaţiul Uniunii Europene.

În acest context, vom veni cu un set de articole informative care au drept scop familiarizarea pasagerilor cu privire la drepturile sale, precum și procedura de revendicare a acestora.

In primele șase luni a anului curent, Autoritatea Aeronautică Civilă a recepționat pentru examinare 102 petiții, dintre care 95 de consumatori au beneficiat de restituirea contravalorii serviciilor în valoare totală de 141864 lei.

Motivele pentru care puteți solicita despăgubiri unui transportator aerian, sunt:

•        Întârzierea zborului

•        Anularea zborului

•        Refuzul la îmbarcare

 

Când și ce despăgubire puteți solicita companiei aeriene?

Compensarea în cazul întârzierii zborului

•        dacă zborul a întârziat cu două ore sau mai mult, iar distanța de zbor nu depășește 1500 km, atunci valoarea compensației este de 250 de euro;

•        în cazul întârzierii zborului timp de trei ore sau mai mult pe distanța cuprinsă între1500 km-3000 km - 400 euro;

•        pentru toate zborurile întârziate cu cel puțin 4 ore și care nu se încadrează în primele două categorii, compensația este de 600 euro;

În cazul în care pasagerilor li se oferă un zbor alternativ la destinația finală, a cărui oră de sosire nu depășește ora de sosire programată a zborului rezervat inițial, transportatorul aerian poate reduce cuantumul despăgubirilor cu 50%.

În plus, dacă compania aeriană oferă unui pasager un serviciu de o clasă inferioară celor prevăzute în biletul său, este obligată să ramburseze următoarele în termen de șapte zile:

-        30% din prețul biletului pentru toate zborurile de până la 1.500 km;

-        50% din prețul biletului pentru toate zborurile de la 1.500 la 3.500 km;

-        75% din prețul biletului pentru toate zborurile care nu se încadrează în primele două categorii.

În cazul în care transportatorul aerian oferă călătorului un serviciu de o clasă superioară celor prevăzute în biletul său, el nu are dreptul să solicite o taxă suplimentară. De asemenea, transportatorul aerian nu este obligat să compenseze prejudiciul dacă poate dovedi că anularea zborului a fost cauzată de circumstanțe extraordinare care nu au putut fi prevenite în ciuda tuturor măsurilor luate. De exemplu, un dezastru natural, amenințarea unui atac terorist etc.

Pagubele vor fi rambursate în numerar, transfer bancar sau voucher de călătorie sau alt voucher (cu acordul pasagerului).

În cazul reținerilor curselor aeriene, pasagerii au dreptul să beneficieze de următoarele servicii, gratuit:

-        alimente și băuturi răcoritoare;

-        cazare la hotel, dacă este necesar un sejur de o zi sau mai multe zile sau un sejur pentru o perioadă mai lungă decât cea planificată de pasager;

-        transfer de la aeroport la cazare (hotel etc.);

-        dreptul la două apeluri telefonice gratuite și mesaje gratuite prin telex, fax sau e-mail.

Valoarea compensației pentru prejudiciul cauzat în acest caz este:

•        250 EUR pentru toate zborurile de 1.500 km sau mai puțin;

•        400 EUR pentru toate zborurile cuprinse între 1.500 și 3.500 km;

•        600 EUR pentru toate zborurile care nu se încadrează în primele două categorii.

Transportatorul aerian poate reduce cuantumul rambursării cu 50% dacă pasagerilor li se oferă un zbor alternativ, a cărui oră de sosire nu depășește ora de sosire a zborului rezervat inițial cu mai mult de:

-        două ore pentru toate zborurile de 1.500 km sau mai puțin;

-        trei ore pentru toate zborurile de la 1.500 la 3.500 km;

-        patru ore pentru toate zborurile care nu se încadrează în primele două categorii.

Este demn de remarcat faptul că nu aveți dreptul să solicitați despăgubiri, dacă:

-        ați fost informat despre anularea zborului cu cel puțin două săptămâni înainte de zbor;

-        ați fost informat despre anularea zborului între 14 și 7 zile înainte de zbor și a fost propus un zbor alternativ care vă permite să plecați cu cel mult 2 ore înainte de zborul rezervat inițial și să ajungeți la destinație la mai puțin de 4 ore după ora de sosire programată ;

 

Compensarea în cazul refuzului la îmbarcare

Pasagerii cărora li s-a refuzat îmbarcarea împotriva voinței lor au dreptul la compensație și asistență din partea operatorului aerian.

Transportatorul aerian trebuie să ofere următoarele opțiuni de asistență pentru a alege:

•        rambursarea în termen de șapte zile de la prețul total de achiziție a biletului pentru partea / părțile incomplete ale zborului (transfer);

•        rambursarea în termen de șapte zile de la prețul integral de achiziție a biletului pentru partea / părțile din zbor deja efectuate dacă zborul a devenit inutil în contextul planului de călătorie inițial al pasagerului;

•        plata pentru următorul zbor de întoarcere;

•        furnizarea unui zbor alternativ la destinație cât mai curând posibil sau la un moment convenabil pentru pasager.

De asemenea, dacă unui pasager i s-a refuzat îmbarcarea într-un zbor, acesta are dreptul la următoarele servicii gratuite:

-        alimente și băuturi răcoritoare;

-        cazare la hotel, dacă este necesar un sejur de una sau mai multe zile sau un sejur pentru o perioadă mai lungă decât cea planificată de pasager;

-        transfer de la aeroport la cazare (hotel etc.);

-        dreptul la două apeluri telefonice gratuite și mesaje gratuite prin telex, fax sau e-mail.

În cazul în care transportatorul aerian oferă pasagerului un serviciu de o clasă inferioară celor prevăzute de prețul biletului achiziționat, acesta este obligat să ramburseze următoarele în termen de șapte zile:

-        30% din prețul biletului pentru toate zborurile de 1.500 km și mai puțin,

-        50% din prețul biletului pentru toate zborurile cuprinse între 1.500 și 3.500 km sau

-        75% din prețul biletului pentru toate celelalte zboruri care nu se încadrează în primele două categorii

În cazul refuzului la îmbarcare, anularea zborului sau întârzierea cu cel puțin două ore, operatorul aerian trebuie să furnizeze fiecărui pasager o notificare scrisă în care să explice procedura de compensare pentru prejudiciul cauzat și asistența în conformitate cu reglementarea actuală.

Fiți cu ochii pe noi pentru a afla în următorul articol cum poate fi cerută rambursarea costului biletelor de avion? Ce este o petiție si ce trebuie să conțină aceasta.