Condițiile de călătorie spre Marea Britanie

29.10.21
Condițiile de călătorie spre Marea Britanie

UK - din 04 Octombrie 2021, la intrarea în Regatul Mariea Britanie, țările se divizează doar în Red List și Non-Red list.

La moment Republica Moldova face parte din Non-Red list countries.

Condițiile de intrare în UK sunt diferite pentru pasagerii vaccinați în cadrul unor programe recunoscute de autoritățile britanice (programul din UK, EU, USA și un șir de alte state ) și  pentru pasagerii nevaccinați sau vaccinați dupa programe nerecunoscute de către autoritățile UK.

Lista țărilor a căror program de vaccinare e recunoscut de UK poate fi gasita aici:  https://www.gov.uk/guidance/countries-with-approved-covid-19-vaccination-programmes-and-proof-of-vaccination )  - UK, USA , EU, Australia, Antigua and Barbuda, Barbados, Bahrain, Brunei, Canada, Dominica, Israel, Japan, Kuwait, Malaysia, New Zealand, Qatar, Saudi Arabia, Singapore, South Korea, Taiwan or the United Arab Emirates (UAE)

Se consideră vaccinate  acele persoane, care au schemă completă de vaccinare (două doze sau o singură doză, conform tipului de vaccin) cu cel puțin 14 zile înainte de sosirea în UK .

Vaccinurile acceptate sunt:  Oxford/AstraZeneca, Pfizer BioNTech, Moderna, Janssen. Se califică acceptabilă și formularea denumirii vaccinurilor AstraZeneca - Covishield, AstraZeneca- Vaxzevria and Moderna-Takeda.

 

Pasagerii vaccinati în UK, EU, USA (sau in alte state a caror program de vaccinare e recunoscut de UK ) - nu mai au obligativitatea efectuării testului Covid 19 înaintea plecării.  Dar trebuie să prezinte urmatoarele confirmari:

1.      Dovada vaccinării în cadrul unor programe recunoscute de autoritățile britanice

2.      Dovada rezervării unui test Covid care urmează a fi efectuat după sosire în ziua a 2-a

3.      Dovada completarii on line a Passenger Locator Form, completată maxim cu 48 h pâna la zbor

Important!  Pasagerii care au vizitat/tranzitat în ultimile zece zile state din lista roșie (lista poate fi verificată aici www.gov.uk), nu vor fi admiși la zbor.

  • Pasagerii nevaccinați  –  trebuie sa prezinte testul RT-PCR NEGATIV  efectuat nu mai devreme de 72h pâna la intrare în țară și să aibă rezervarea testelor repetate pentru ziua 2 și 8 dupa sosire.  Necompletarea unui PLF nou în asemenea cazuri este considerată o încalcare și se sancționează.  

Pasagerii nevaccinați (sau vaccinați incomplet, sau vaccinați în cadrul unor programe nerecunoscute de autoritățile UK, sau nu au termenul de 14 zile de dupa vaccinarea completă), trebuie obligatoriu să prezinte urmatoarele dovezi la plecare spre UK:

1.      Dovada unui rezultat negativ al testului RT PCR, LAMP (cu excepția copiilor de până la 11 ani ) sau antigen în l.engleza , efectuat cu max 3 zile până la zbor .

2.      Se va verifica dacă pasagerul  a vizitat/tranzitat  în ultimele 10 zile o țară  indicată ca zona roșie,( inainte de cursa verificați lista pe site-ul www.gov.uk ).

3.      Dovada completarii on line a Passenger Locator Form, completata maxim cu 48 h până la zbor.

4.      Dovada rezervarii pentru testele repetate la sosire  în ziua a 2 și 8 .

Minorii de până la 18 ani care sunt residenți în UK sau într-o țară cu program de vaccinare recunoscut de UK  - sunt acceptați conform regulilor pentru pasagerii vaccinați.

Minorii de pina la 18 ani rezidenti ai altor state decât UK și a țărilor cu program de vaccinare recunoscut de UK  - sunt acceptați în conformitate cu regulile pentru pasagerii nevaccinați.   

Atentie : Pasagerii care s-au aflat sau tranzitat  în ultimele 10 zile pina la plecare spre UK  una din țările considerate Zona rosie – nu pot fi acceptati la cursele spre STN  (STN nu este în lista aeroporturilor desemnate pentru a primi pasageri din zona rosie) 

Nota: Din data de 06 OCT, se accepta doar PLF în format nou, în care se menționează Red PLF or Non –Red PLF. 

 

Călătoriți informați și în siguranță!

Înainte de a planifica o călătorie, consultați condițiile de acces pe teritoriul tății de destinație pe pagina oficială a autorităților locale din țara de destinație, consulat, ambasadă, consultați alertele de călătorie de pe pagina Ministerului Afacerilor Externe a Republicii Moldova și condițiile de călătorie actualizate pe pagina Autorității Aeronautice Civile.