Autorizarea zborului Tel Aviv - Chisinau, din 12 Octombrie 2023

13.10.23

Autoritatea Aeronautica Civila informează că in seara zilei de 12 Octombrie 2023 a fost emisă autorizația pentru efectuarea zborului neregulat (charter) pe ruta Tel Aviv - Chisinau solicitat de către compania aeriană.

Totodată, pentru a evita interpretarea gresita și dezinformărea cetățenilor, precizăm:

1. Solicitarea de autorizare a zborului neregulat a venit din partea furnizorului de servicii de deservire la sol MGH Ground Handling din Aeroportul Internațional Chisinau și a fost înregistrată în SIA GEAP la ora15:40, nefiind depuse toate actele necesare pentru autorizare.
2. După coordonarea între reprezentantii Autorității și MGH Ground Handling aproximativ la 18:30 au fost depuse și actele care lipseau. 
3. Deși conform solicitarii acesta este un zbor de repatriere, solicitantul nu a coordonat zborul cu instituțiile statului relevante, motiv pentru care a fost necesar timp suplimentar pentru a verifica originea zborului, lista pasagerilor și alte elemente necesare în vederea asigurării securității naționale, ținând cont de faptul că zborul  se efectuează dintr-o zona cu risc sporit. 
4. Menționam ca din 30 de pasageri, conform informației prezentate de către solicitant doar 13 sunt cetățeni au Republicii Moldova. 
5. După finalizarea verificărilor corespunzătoare, autorizația a fost emisa la ora 22:30 și este valabilă pentru 72 ore. 

Autoritatea Aeronautică Civilă regretă orice încercare de a induce în eroare și a dezinforma populația.

Autorizarea zborului Tel Aviv - Chisinau