Chișinău, 19 septembrie 2020 – Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon a vizitat astăzi industria aeronautică


Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon a efectuat astăzi o vizită la Întreprinderea de Stat pentru Utilizarea Spațiului Aerian și Deservirea Traficului Aerian ”MOLDATSA”, cu ocazia Zilei Lucrătorului Aviației Civile.


În cadrul vizitei, șeful statului a fost însoțit de Directorul General al Agenției Proprietății Publice, Ghenadie Țepordei și Directorul Autorității Aeronautice Civile, Eugen Coștei.
La fața locului, președintele a vizitat sălile operaționale ale Î.S. „MOLDATSA”, unde Administratorul interimar, Veaceslav Frunze a făcut o descriere succintă despre serviciile de navigație aeriană pe care le furnizează întreprinderea precum și despre Simulatorul ultramodern Complex ATC, care asigură instruirea continuă a controlorilor de trafic aerian.
Totodată, Administratorul „MOLDATSA" a făcut o scurtă prezentare a cifrelor care descriu nivelul de stagnare a zborurilor și impactul major al pandemiei de Covid -19 asupra traficului aerian din Republica Moldova. În același timp, el a subliniat faptul că din punct de vedere operațional, obiectivul principal al “MOLDATSA”, în actualul context, îl reprezintă asigurarea continuității furnizării serviciilor de navigație aeriană, cu menținerea tuturor standardelor de siguranță, calitate și securitate aeronautică”.


La rândul său, Eugen Coştei a informat privind situația actuală în ramură și acţiunile întreprinse de Autoritatea Aeronautică Civilă în contextul COVID-19, menţionând că, ultimele prognoze privind influența pandemiei asupra transportului aerian atestă un declin semnificativ. În acest context, Autoritatea Aeronautică Civilă a înaintat Ministerului Economiei și Infrastructurii un set de măsuri care au menirea de a susține operatorii aerieni naționali. Totodată, directorul AAC a reiterat importanța asigurării nivelului necesar a siguranței zborurilor, precum și obligativitatea de a respecta drepturile pasagerilor.

Astfel, Directorul general al Agenției Proprietății Publice, Ghenadie Țepordei, a reiterat necesitatea ca instituțiile responsabile din domeniul aviației civile să își consolideze eforturile pe evaluarea continuă a riscurilor și a colaborării active astfel încât beneficiarii transportului aerian să fie în siguranță, iar impactul pandemiei asupra personalului din domeniu, să fie cât mai mic posibil.
De notat ca ziua Lucratorului Aviatiei Civile în Republica Moldova se sarbatoreste in fiecare an la data de 19 septembrie.

19.09.2020 18:05